Ännu oklart om tullen i Kapellskär

Som vi kunde berätta i Upplandsnytt i veckan finns det nu en chans att tullen i Kapellskär kan få vara kvar. Detta efter ett extra tillskott på 50 miljoner kronor. Men även om hoppet nu finns att man ska kunna behålla bemanning i Kapellskär är det inte klart hur de nya pengarna ska användas, enligt generaltulldirektör Karin Starrin.

– Det är för tidigt att säga hur vi ska få största möjliga effekt av de här pengarna.

I slutet av januari kom chockbeskedet från Tullverkets ledning Antalet anställda skulle minska med 300 personer. En direkt följd av det skulle bli att tolv orter runt Sveriges gränser miste sin fasta tullbemanning - däribland Kapellskär utanför Norrtälje där all tullverksamhet skulle försvinna.

Missnöjet lät inte vänta på sig och de kraftiga protesterna från många håll har uppenbarligen tagit skruv. Nu föreslås Tullverket få 50 miljoner i extra anslag.

Samtidigt har 125 personer sökt avtalspension och det gör att Tull-Kustfackets förbundsordförande Björn Hartvigsson nu vill att det istället för de planerade personalminskningarna ska handla om nyanställningar.

– Det är ett ganska långt steg. Nyanställningar i dagsläget ser jag absolut inte...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".