Håbo

Snabb-behandling av bygglov

I Håbo kommun ska man framöver kunna få bygglov direkt vid ett besök på kommunens bygg- och miljöavdelning. Det gäller enklare byggärenden där den sökande har alla papper klara och kommer på ett bokat besök. Bygglov över disk, kallas det.

Varje torsdag mellan två och fyra på eftermiddagen kommer bygg- och miljökontoret i Håbo kommun att hålla öppet för alla som söker bygglov. Tanken är att den som söker bygglov ska kunna komma med planer och ritningar i handen och gå därifrån med ett godkännande. Kommunen kallar det för bygglov över disk.

– Det är lite enklare bygglov som inte kräver att man skickar ut brev till grannar eller så, och som följer detaljplanen, säger bygg- och miljöavdelningens chef Kim Hultén.

Man tror att nästan en tredjedel av alla ärenden skulle kunna skötas direkt över disk. Och det handlar om carportar, inglasade uterum, skärmtak och mindre tillbyggnader. Men om det blir en lägre avgift, det får man se.

– Idag är det i alla fall samma taxa, men naturligtvis kan man se över taxan framöver om det visar sig att vi lägger ner mindre tid. Taxan ska ju motsvara den tid vi lägger ner på ett ärende.

Håbo kommun har också tagit fram en checklista för att sökande i förväg ska kunna kontrollera sina handlingar så att ansökan kan snabb-behandlas.

– Vi har tagit fram en informationsbroschyr med ritningsexempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".