Enköping

Brandstationer höll öppet

Som en del av brandskyddsveckan höll många kommuner igår öppet hus för allmänheten på brandstationerna. Hos räddningstjänsten i Enköping togs besökarna emot av bland andra en av Sveriges få kvinnliga brandmän, Jessica Blomqvist.

– De får kika på brandbilarna, och att klättra på bilarna är spännande för barnen.

Skinande rena stod de röda brandbilarna uppradade utanför brandstationen i Enköping. Överallt var det nyfikna barn med brandmansdrömmar i blicken.

Förr var det bara stora grabbar som blev brandmän, men nu är det andra tider; det är Jessica Blomqvist ett levande bevis på. Efter några år som deltidsbrandman i Håbo blev hon anställd vid brandstationen i Enköping för ett år sedan. För många besökare var Jessica nästan lika intressant som brandbilarna.

– ”En brandkvinna, en brandkvinna” fick jag höra nyss, och mammorna och papporna är också så där att de hajar till lite...

En som lär knacka på och söka jobb på brandstationen om sisådär 15 år är Edvin Sidén. Upplandsnytt hittade femåringen med en röd hjälm på huvudet i brandmännens omklädningsrum, och han vill bli brandman när han blir stor.

– Jag tittar på brandbilar. Jag har åkt brandstång.


August Bergkvist
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".