Enköping

Alla uppmanas att plocka skräp

Under parollen ”Skräpa upp!” vankas det storstädning i Enköping den närmaste veckan. Kommunen uppmanar Enköpingsborna att gå man ur huse för att hjälpa till. På lördagen kom över 300 och anmälde sig som skräpplockare när projektet startade med utdelning av soppåsar på torget.

En som tröttnat på hur kvarteren runt torget brukar se ut efter helgerna är Maria Rydberg.

– Servetter, cigaretter, hamburgertallrikar, glasspapper...

 Varför tror du folk slänger vind för våg?

– Fulla och dumma...

Enköping är vida känt för sina vackra parker... nu hotas den uppmärksamheten av nåt helt annat, nåt som inte nåt inte direkt är en fjäder i hatten - skräpiga gator och torg. Nu ska skolbarn och föreningar se till att Enköping återfår sin forna finisch. En som skriver under på att det blivit för stökigt är det moderata kommunalrådet Anna Wiklund. Hon stör sig särskilt på hundbajs.

– Vi har 123 hundlatriner, ändå ligger det hundbajs överallt, ibland fem meter från latrinen. Då är det en attitydfråga, ingenting annat. Jag tycker det är fruktansvärt.

En av de Enköpingsbor som hörsammat kommunens vädjan om hjälp är 13-årige August Beckman. Han har kvitterat ut reflexväst, skyddhandskar och sopsäckar.

– Jag tycker det är förskräckligt att folk kastar grejor. Till att börja med ska jag gå till min farmor för hon bor bredvid en kiosk, och där kastar folk in grejor i hennes häck. Där kan jag börja och sedan kanske jag går runt på lite andra ställen...


August Bergkvist
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".