uppsala

Manar Al-Houda har åtgärdat brister

Skolverket avslutar nu sitt ärende som rör den fristående Svensk-arabiska grundskolan Manar Al-Houda i Uppsala som under de senaste åren vid flera tillfällen har granskats av myndigheten. Skolverket konstaterar att de flesta av de brister som tidigare funnits nu har åtgärdats, däremot har skolan fortfarande svårt med ekonomin.

- Det är allvarligt om en skola inte har en ekomonisk stabilitet. De elever som går på skolan och de elever som funderar på att börja på skolan måste kunna känna sig säkra på att det finns en sådan stabilitet så att man kan fullfölja sin skolgång där, säger Ingela Gullberg, handläggare på Skolverket.

Manar Al-Houda har sedan 2004 varit ett återkommande ärende hos Skolverket då skolan har haft problem med få elever, dåliga ekonomi med skulder till kronofogden.

Vid ett tillfälle drogs skolans tillstånd för undervisning in av Skolverket, som menade att eleverna inte fick undervisning i alla obligatoriska ämnen och att eleverna blev kränkta av lärare. Länsrätten gav senare tillståndet tillbaka till skolan.

Ekonomin sviktar
Efter den senaste inspektionen i februari i år konstaterar nu Skolverket att Manar Al-Houda fortfarande har en sviktande ekonomi men menar att enbart det inte kan ligga till grund för att kalla tillbaka något tillstånd. Därför har Skolverket valt att avsluta ärendet, menar Ingela Gullberg:

- Vi kan konstatera att det är en bekymmersam situation, men skolan klarar att följa den upprättade avbetalningsplanen och elevantalet har också ökat något under det här läsåret, säger hon.

Skolans rektor, Khaled Wafai, är glad över Skolverkets besked:

- Vi är jätteglada över beslutet. När det gäller ekonomin så är vi i slutet av april helt färdiga med skulderna. Eleventalet har också blivit bättre, i dag har vi 24 elever plus sju i förskoleklass. Vi är på rätt väg framåt, säger Khaled Wafai.

 

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".