uppsala

LAS skapar problem för forskare

Färre skulle visstidsanställas, det var tanken bakom en lagändring för snart ett år sedan. Nu börjar forskningsinstitut och universitet se konsekvenserna, och det är många som tycker att ändringen skapar problem. Anders Ödeen, forskarassistent vid Uppsala universitet, ser gärna fler fasta anställningar för forskare.

- Jag har anställning i kanske två år till, vad jag kan förvänta mig sedan är anställning tre år i stöten. Om jag av någon anledning halkar efter, kanske inte gör så bra ifrån mig, åker jag ut med fötterna före, säger Anders Ödeen.

I juli 2007 förändrades LAS, lagen om anställningsskydd, så att en arbetsgivare måste erbjuda den som varit anställd i två år, en fast tjänst. Förändringen kom till för att hejda en utveckling mot fler tillfälliga anställningar och för att öka tryggheten på arbetsmarknaden. Men regeln har lett till problem, säger flera företrädare för universitet och forskningsinstitut som Upplandsnytt pratat med.

Vid flera institut säger företrädare att de blir mer försiktiga med att anställa. Störst problem uppfattar man att de har som är starkt beroende av externa forskningsanslag. Anslag som oftast ges för tre år i taget och som i regel är kopplade till en enskild forskare. Carin Norberg, direktör vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, säger att forskningen vid institutet blir lidande och har därför begärt att få ett undantag från regeln.

- Man får väldigt kortsiktig forskning. På två år kan man inte forska på det sätt som vi har gjort tidigare, där empirisk forskning och fältstudier spelar en väldigt viktig roll, säger Carin Norberg.

Varför skulle det vara så svårt att tillsvidareanställa någon?

- Det hänger samman med att vi inte gjort så förut. Det beror delvis på den finansiering vi har. Vår finansieringsbild är inte så klar, mer än för den treårsperiod vi har full finansiering. 

Att det i grunden är pengarna som är problemet, håller Anders Ödeen med om.

- Att så mycket med sitter på forskningsråden är ett problem. Men jag tror också det är ett moraliskt problem, man ser för lite till den enskilda forskarens situation. Man förstår inte att det är människor som producerar forskningen, menar Anders Ödeen.

Maria Jansson
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista