Namnkontroller utreds av DO

Frågan om huvuvida företaget Western Union, som överför pengar, diskriminerar personer med muslimska namn går vidare. Företaget utreds av Diskrimeringsombudsmannen efter anmälningar av bland annat uppsalaförfattaren Mohamed Omar, vars pengar i somras blev försenade efter kontroller av företaget.

Så här berättar han om hur det kändes:

- Man är en skurk innan man har bevisat motsatsen, sen kände jag mig helt överkörd av de här bolaget. De har inte mer rätt än mig, hur kan ett privat bolag bara beslagta mina pengar och sen inte svara på mina frågor. Det känns fördjävligt, säger Mohamed Omar.

Det var i somras uppsalaförfattaren Mohamed Omar anmälde pengatransaktionsföretaget Western Union till DO efter att pengar han skulle ta emot blivit kraftigt försenade. Anledningen är att hans namn liknar ett som finns på den amerikanska OFAC-listan, en lista med amerikanskt utpekade brottslingar.  För att förhindra att personer på listan får pengar kontrolleras alla liknande namn av Western Union. För de personer, som kanske heter Hussein eller Omar som vill skicka pengar och inte är några brottslingar, görs tidsödande kontroller. Enligt anmälningar till DO händer det också att pengarna inte kommer fram.

Enligt Finansinspektionen är det här okej, det finns stöd för kontrollerna även om det försvårar för enskilda som är oskyldiga.

- Det är olyckligt att det blir så att skyldigheter och rättigheter på det här sättet krockar. Då gäller det ju att hitta en balans på det här. Att företagen när de gör kontrollerna är snabba och professionella och effektiva så det drabbar den som är oskyldig så lite möjligt, säger Mira Naumanen som är tillförordnad enhetschef på Finansinspektionen.

Fyra anmälningar mot företaget har kommit till DO och där utreder man nu om dessa kontroller bryter mot svenska diskrimeringslagar. Man får inte tillhandahålla olika tjänster baserad på exempelvis etnisk tillhörighet. Ola Sundström är handläggare:
- Vi utreder noga om Western Union på något sätt bryter mot de svenska lagarna om diskriminering. Som ett nästa steg i vår utredning har vi tagit kontakt med Finansinspektionen för att de ska ge en beskrivning av hur svenska staten ser på vilka skyldigheter som finns gentemot Western Union.

- När man använder de argumenten, att det handlar om terroristbekämpning, då är det ju ytterligare viktigt att man gör så mycket man kan för undvika att oskyldiga pekas ut och misstänkliggörs, säger Ola Sundström, handläggare hos ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

Upplandsnytt har sökt Western Unionen, men inte fått någon kommentar i ärendet.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".