Uppsala

Liten chans för Las-undantag

Nordiska afrikainstitutet i Uppsala har begärt undantag från en regel som förhindrar visstidsanställningar över två år Det är en regel som flera institut och universitet upplever som besvärlig. Det har Upplandsnytt berättat om tidigare. Men enligt Robert Andersson, ombudsman på SULF, Svenska universitetslärares förbund, kommer det inte att bli något undantag.

- Vi har ju genom vår förhandlingskartell SACO sagt att vi inte har för avsikt att teckna några lokala kollektivavtal på enskilda myndigheter, utan vi för för tillfället diskussioner med arbetsgivarverket, som är myndigheternas arbetsgivarorganisation, om eventuellt behov av att göra några justeringar. Men om det ska ske, menar vi att det ske i ett centralt avtal som gäller för alla myndigheter.

Det är ett problem att det inte längre går att visstidsanställa någon för mer än två år, det sa Carin Norberg direktör vid Nordiska afrikainstiutet i en intervju i Radio Uppland i morse. Institutet upplever att regeln försvårar den långsiktiga forskningen och har därför begärt om att få ett lokalt kollektivavtal, där regeln kan undantas. Något som nu alltså inte kommer bli av. Hon säger att det viktigaste för institutets del är att det blir en lösning, inte hur den ser ut säger Carin Norberg.

Robert Andersson, på Sulf, vill inte säga något om hur långt facket är berett att gå instituten till mötes i de centrala förhandlingar som väntar.

- Det kan jag inte säga nu, det vore att föregå förhandlingarna. Men vi ser allmänt restriktivt på möjligheterna att använda tidsbegränsade anställningar. Man ska komma ihåg att högskolan har ju redan i dag väldigt stora möjligheter att gära det utanför LAS-reglerna, genom högskoleförordningen till exempel och det kan ju finnas för skäl för det i vissa fall och inte i andra. Så idag kan jag inte säga hur vi kommer ställa oss till detta, säger Robert Andersson.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".