uppsala

Forskare tillsvidareanställs efter lagändring

Uppsala universitet har fattat ett principbeslut om att tillsvidareanställa forskare i projekt som blir längre än två år. Ett beslut som fattats efter en ändring i LAS, lagen om anställningsskydd. Ändringen har Upplandsnytt berättat om tidigare. Universitetets beslut innebär också att fler kommer att sägas upp.

Vi kan inte anställa någon mer än två år och forskningen blir alltför kortsiktig. Det har företrädare för forskningsinstitut sagt, apropå förra årets förändring i LAS, lagen om anställningsskydd, som gjorde det omöjligt att projektanställa någon i mer än två år.

Men Uppsala universitet har fattat ett principbeslut som innebär att forskare som jobbar i projekt längre än två år ska tillsvidareanställas, även om framtida finansiering är osäker. Idag har universitetet runt 600 visstidsanställda forskare.

Men Bo Wärme vid personalavdelningen säger att det här också betyder att fler i fortsättningen kommer att sägas upp från sina fasta tjänster. Och situationen är problematisk säger han eftersom det byggs upp en förväntan om en trygghet som egentligen inte finns.

Anders Grundström, ordförande i Sveriges universitetslärarförbund i Uppsala, håller med om att ett fast jobb inte behöver vara särskilt tryggt men säger att universiteten visstidsanställer alltför ofta.

- Vi från fackets sida ser vi gärna så många tillsvidareanställda som möjligt. Ibland tycker vi att arbetsgivaren överdriver problemen. Att vara tillsvidareanställd betyder ingen garanti att vara livstidsanställd, men det kräver kanske ett nytt sätt att tänka för arbetsgivarna, tror Anders Grundström.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".