gimo

Teaterelever besvikna på kommunbyråkrati

Kulturintresserade ungdomar i Östhammars kommun har väntat i snart ett år på att få svar på sitt medborgarförslag om att bygga en scen.

Ärendet flyttas bara mellan de olika instanserna inom kommunen och Linus Törneberg som i dag går i tvåan på konst-, musik- och teaterprogrammet på Bruksgymnasiet i Gimo, börjar tappa hoppet om att få använda en scen under sin skoltid.

- På skolan har vi två klassrum med en vikvägg som vi drar undan och bygger om till scen, det är rätt tidskrävande. Nästa vecka ska vi ha en föreställning och då får vi bygga om en ännu större lokal, ungefär en halv dag går åt till att bygga om, säger Linus Törneberg.

Hur många elever går det på skolan som skulle behöva en scen ?

- 600 elever och alla har utbyte av en scen.

I juni 2007 lämnade Linus Törneberg ett medborgarförslag om att bygga en scen i kommunen, men ärendet verkar bara ha flyttats mellan olika instanser.

- Först var vi på kommunfullmäktige och frågade om vi skulle få tillgång till en scen under vår skoltid. Det var ingen politiker som svarade då. Kommunfullmäktige remitterade förslaget till kommunstyrelsen och från kommunstyrelsen har det gått till kulturnämnden som skickade frågan till Bruksgymnasiets ledning, alltså tillbaka till ruta ett, säger Linus Törneberg.

Jacob Spangenberg, ordförande i kommunstyrelsen i Östhammars kommun, säger nu att man i fortsättningen kommer att arbeta för att snabba på handläggningen av medborgarförslag:

- Jag vill säga till Linus och andra som lämnat medborgarförslag att vi försöker på alla sätt att snabba på svaren.

Är det rimligt att det tar så här lång tid?

- Det är helt oförsvarligt, det rimliga i framtiden är att ett medborgarförslag ska ta sex månader, säger Jacob Spangenberg, centerpartist och ordförande i kommunstyrelsen.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista