"Det är väldigt svårt att göra karrär"

Osäkra anställningar inom forskningen slår tillbaka mot universiteten själva, det säger Åsa Fex Svenningsson, ordförande för Uppsalas post doc studenter, efter Upplandsnytt rapportering om effekterna av LAS, lagen om anställningsskydd.

Fex Svenningsson pekar på att bara femton procent av forskarassistenterna blir kvar vid universiteten, vilket får konsekvenser.

- Jag tycker att det är sorgligt, för vad som händer är man förlorar det allra duktigaste forskarna. Gör man karriärvägen så otydlig som den är idag, så inser ju de flesta att finns enklare sätt att göra karriär och få ett roligt jobb än att fortsätta inom akademin.

- Det är ju viktigt naturligtvis för morgondagens forskning att vi får duktiga unga forskare som har en möjlighet att komma fram och bli morgondagens riktigt duktiga seniora forskare.

Vad är ditt råd till unga som tänker sig en karrär som forskare?

- Mitt råd är att tänka igenom det beslutet väldigt, väldigt noga, att gör en karriär inom akademin är otroligt svårt, man kan i princip vara hur duktig som helst, säger Åsa Fex Svenningsson.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".