Uppsala

"Lättare att bli hemlös idag"

Fler kommer till Domkyrkoförsamlingens soppmässa i Uppsala, där det bjuds på mat och kaffe till mässan. Något som Carin Åblad Lundström, tror inte bara beror på att verksamheten blivit mer känd.
- Det är en uppfattning jag har när jag samtalar med människor, att det är fler som blivit hemlösa.

- Det har också blivit lättare att bli hemlös idag, än vad jag trodde det var, säger Carin Åblad Lundström.

Uppsala domkyrkoförsamling driver tillsammans med Stadsmissionen flera projekt riktade mot hemlösa. Ett av dem är soppmässan på torsdagar som när den startade för fem år sedan lockade ett trettiotal, men idag lockar tre gånger så många.

Men bilden av att hemlösheten skulle ha ökat, delas inte helt av andra ideella organisationer som på olika sätt tar hand om hemlösa. Margareta Nordqvist är föreståndare vid ideella organisationen Grottan där hemlösa kan prata av sig, duscha och få ett par rena kläder. Och hon säger att egentligen har inte mycket förändrats.

- Jag har ju mitt kärngäng, som har gått i alla år. Vi är inne på vårt sjunde år och det är i regel samma personer, men sen har jag rätt många som kommer utifrån, som är på genomresa eller någonting.

Margareta Nordqvist säger att egentligen är det inte mycket som har förändrats
- Vi är på ruta ett, det har inte hänt så mycket. Trestegsboendet, annars har det inte hänt så mycket. Det behöver byggas mer härbergen och enklare boenden.

Men Per Lyrendahl, vid natthärberget Sagahemmet, säger att den hjälp som hemlösa får i Uppsala är bra och att den egentligen inte borde bli så mycket bättre.

- Boende är grunden och tryggheten, om man har ett eget boende. Det har man inte på ett natthärberge, däremot på ett stödboende, och ofta är ett boende grunden och plattformen för att kunna arbeta vidare. Jag tror att det är där de allra viktigaste resurserna ska sättas in, att få tag på ett eget rum eller en lägenhet någonstans, kanske med ett bostadssocialt kontrakt.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".