Trixigt att vara ensam på många sätt

Tufft för ensamstående föräldrar

Allt fler ensamstående föräldrar har det svårt ekonomiskt och klyftan till sammanboende föräldrar fortsätter att öka. Det visar statistik som Försäkringskassan tagit fram. Elin Johansson i Uppsala och Åsa Lindvall i Enköping är två ensamstående mammor som känner igen sig i den här beskrivningen.

- Det kan vara att få ihop det en hel månad, det svårt att få det att räcka. Behöver man mjölk sista dagarna blir det oftast att gå upp till mamma och låna pengar eller mjölk. GÅ dit och äta mat, det blir riktigt snålt i slutet av månaden, säger Elin Johansson.

- Kostnaderna ökar hela tiden med ett litet barn. Men just att jag är arbetssökande, har gått på föräldrapenning, innan dess var jag till viss del sjukskriven på grund av graviditeten, så det är klart att en inkomst under en längre period varit väldigt låg och det påverkar, säger Åsa Lindvall.  

Både Åsa Lindvall och Elin Johansson kan vittna om att det är svårt att klara sig ekonomiskt som ensamstående förälder.

Och när Rädda barnen undersökte barnfattigdomen bland barn till ensamstående år 2004 var mellan tjugo och trettio procent av barnen till ensamstående fattiga i länets kommuner. Och aktuella siffror från Försäkringskassan visar att det är en trend håller i sig.

- Det vi ser är att deras ekonomiska situation har försämrats i förhållande till andra människors under en ganska lång tid, egentligen sedan slutet av nittiotalet, säger Mats Johansson som är analytiker på Försäkringskassan.

Förra året hade nästan vart fjärde ensamhushåll med barn i Sverige en låg ekonomisk standard och det kan jämföras med vart tionde i början av 1990-talet. Mats Johansson ser främst två anledningar till att ensamföräldrar halkat efter.

- Det beror på när vi tittar på inkomsterna, att arbetsinkomsterna inte har utvecklats lika mycket som för andra grupper, samtidigt som samhällets stöd till ekonomiskt svaga hushåll har försämrats.

Samtidigt som stödet från samhället har minskat i och med att allt färre får bostadsbidrag till exempel, så finns det också andra svårigheter än de rent ekonomiska.

- Man jobbar emot både fördomar och normer i samhället, just när man söker jobb kan man kanske känna en viss diskrimiering, säger Åsa Lindvall.

Christine Odén
christine.oden@sr.es

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".