Karlholmsbruk

Facket vill hitta alternativ för Huhtamäki

Efter tisdagens besked att förpackningföretaget Huhtamäki vill lägga ner fabriken i Karlholmsbruk och säga upp de 41 anställda, mobiliserar nu facket för att försöka hitta alternativ inför de MBL-förhandlingar som inleds i slutet av april.

Ulf Solhall, regionchef för fackförbundet Unionen som organiserar den lilla gruppen tjänstemän vid fabriken i Karlholmsbruk, säger att man nu ska göra vad man kan för att hjälp de drabbade medlemmarna.

– Vi fick en MBL-information i går, och den 29 april har företaget kallat till förhandling, så nu ska vi se om vi kan hitta något alternativ till en nedläggning.

 Kom det här som en överraskning för er?

– De har haft en sjunkande produktion, och de har också varit nästan tre gånger så många i början av 2000-talet. Det kanske inte var oväntat att det skulle bli nerdragning, men oväntat att de skulle lägga ner totalt.

För 7-8 år sedan hade fabriken i Karlholmsbruk omkring 110 anställda, men produktionen och därmed arbetsstyrkan har successivt minskats under de senaste åren, till dagens 41 anställda. Och nu har det alltså gått så långt att fabriken, där man tillverkar kött-tråg, hamburgerboxar och lunchboxar i polystyrenplast, får stänga, säger Olle Björkenström, som är vd för Huhtamäki Sweden.

– Anledningen är att vi har sett en kraftigt vikande efterfrågan på de produkter som producerats i Karlholm. Vi siktar på att vi ska ha gjort det här under 2008, men närmare besked kommer vi att kunna ge efter att MBL-förhandlingarna kommit igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".