uppsala län

Nytt varsel från Vårdförbundet

Uppdaterad 16.39

Vårdförbundet har idag utökat sitt varsel om strejk på arbetsmarknaden. I och med det nya varslet påverkas samtliga landsting i Sverige och 40 kommuner. Exakt vad det innebär i Uppsala län vill inte Vårdförbundet säga än så länge.

- Det innebär att vi varslar ett antal nya arbetsplatser. Vi håller på att ringa runt till de berörda medlemmarna och vill därför berätta det först. Det säger Agneta Wiberg som är ordförande för Vårdförbundet i Uppland.

Facket slåss för bättre villkor för legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Om inte arbetsgivare och fack kommer överens så bryter strejk ut på måndag klockan 12.

Akademiska sjukhuset har sett över konsekvenserna av varslet och idag har detta konkretiserats ännu mer. Det är totalt femton enheter som tagits ut på Akademiska sjukhuset i varslet, vilket bland annat innebär ett intäktsbortfall för sjukhuset på 8-10 miljoner och att ett stort antal patienter drabbas.
- Vi räknar med att ca 1700 patienter kommer att få förändrade tider under den första veckan. Det säger biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson.

Hur bedömer du säkerheten för patienterna?
- Det är ju vårt uppdrag att se till att inga patienter ska drabbas och få några framtida men av strejken, och det är en gemensam strävan från oss och vårdförbundet.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".