östhammar

Rådhustorget splittrar Östhammarsborna

Nu närmar sig beslutet i den omdiskuterade frågan om Rådhustorget i Östhammar. Ska torget vara bilfritt och ska gröna huset rivas? Kommunalrådet Jacob Spangenberg menar att frågan blivit så stor att den bör avgöras av kommunfullmäktige.

- Den här processen måste bli demokratisk och öppen, säger Spangenberg (c) som motivering.

På Rådhustorget i Östhammar samsas idag flanörer med bilister men nu finns ett färdigt tjänstemannaförslag om att göra torget bilfritt och att parkeringsplatserna försvinner. Frågan om ett blifritt torg delar Östhammarsborna.

- Jag tycker inte om det. Det är helt fel mot de som har sina företag vid torget, säger en man.

- Jag tycker det är bra som det är. Jag skjutsar ofta mina barn och vill komma så nära som möjligt, säger en annan man.

- Det blir nog bra, säger en kvinna. Då kan man springa hur man vill.

I förslaget till förändring ingår också att riva det gröna tvåvåningshuset bredvid rådhuset men Per Lundgren,  antikvarie på Upplandsmuseet, tycker att man ska vara försiktig med det:

- Om man tittar på vad som är speciellt för Rådhustorget, så är det en intim karaktär på stadsrummet. En av väggarna i det intima rummet består av Rådhustorget och sin gröna granne, säger Per Lundgren.

Centerpartistiske kommunalrådet Jacob Spangenberg tycker alltså att frågan om torget ska avgöras av fullmäktige. Men själv tycker han att det gröna huset kan rivas och att torget ska vara bilfritt.

- Det kommer finnas goda möjligheter att parkera i närheten av torget. Rådhustorget ska vara bilfritt, tycker Jacob Spangenberg.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Sofia Kottorp
sofia.kottorp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista