Svårt för unga på hem att påverka

Unga som har problem och som hamnar på så kallade HVB-hem har små möjligheter att påverka sin situation, men får med största sannolikhet den vård de ska ha.

Det visar länsstyrelsens pågående granskning av hemmen i Uppsala län. Elisabeth Reimer är tjänsteman på länsstyrelsen i Uppsala län.
- Vi har ju pratat med många barn i den här tillsynen och kan hålla med om att det där är ett förbättringsområde rent generellt, säger hon.

Så här långt har 17 av länets drygt 40 HBV-hem fått besök av länsstyrelsen som talat med föreståndare, personal, barn och även med föräldrar och socialtjänsten, om hur barnen har det. Alla vårdhem, utom ett, uppfyller kraven på god kvalitet inom de områden som granskats, bland andra hälsa, säkerhet och kvalitet.

Det vårdhem som får kritik för brister i kvalitet har bland annat haft outbildad personal och låtit personal arbeta i flera dygn i sträck. Det hemmet håller nu på att avvecklas, enligt Elisabeth Reimer. Och överlag finns det förbättringsmöjligheter på alla hem, säger hon.
- Det kan handla om att man ska ha bättre rutiner för om något händer på hemmet, om någon rymmer eller inte kommer tillbaka vid rätt tid. Varierande småsaker, kan man säga.

Den kritik som kommit fram kan redan nu leda till förändringar, eftersom utredarna själva, upplevt samtalen med föräldrar och barn som särskilt givande. Den slutgiltiga rapporten med en översyn av samtliga HVB-hem väntas komma nästa år.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".