Uppsala

Rasism vanlig på skola utan invandrare

På Jällaskolan utanför Uppsala uttrycker sig eleverna rasistiskt och lärarna tycks inte ta det på allvar. Det framkommer av kommunens egen tillsyn av de 11 kommunala gymnasieskolornas verksamheter.

Upplandsnytt åkte till Jällskolan. Där träffade vi bland andra eleverna Emina Öman, Emilie Sangheim och Sara Wilhelmsson.

– Det är ju några som är rasister, säger Emina Öman.

 Men vad sägs då till exempel?

– De kallar varandra för jävla negerskalle, alltså till varandra utan att det är någon utländsk med, berättar hon.

– Det är klistermärken och det sägs att det är folk som går runt och är rasistiska men jag har inte sett någonting, säger Emilie Sangheim.

– Det är ju synd för det är ju många som väljer bort det här gymnasiet för att de hör att det finns rasistiska åsikter. Det är ju tråkigt för det är en bra stämmning här. Det tycker jag i alla fall, säger Sara Wilhelmsson.

Det råder delade meningar bland eleverna om huruvida rasism eller främlingsfientlighet förekommer på Jällaskolan eller inte. Elevrådet har haft det uppe för diskussion berättar eleverna, och klistermärken och liknande tas bort så fort de sätts upp. Det, berättar de, kan vara en förklaring till varför alla inte har märkt av problemet.

Efter kommunens besök vid de 11 gymnasierna i Uppsala kan tjänstemännen ändå konstatera att det är mer vanligt med rasism på Jällaskolan än på de övriga skolorna. Det alltså på ett gymnasium där det inte går en enda invandrare. Kommunstrategen Christer Öjdeby har sammanställt rapporten om skolorna.

– Det har förekommit på flera skolor men då är det kanske vid ett enstaka tillfälle medan det på en skola (läs Jällaskolan) verkar vara lite mer vanligt förekommande och att det kanske är accepterande på ett annat sätt, säger han.

Hur har det uttryckt sig menar du?

– Eleverna säger att när de vänder sig till sina lärare för att få hjälp med det här när de hör att någon uttrycker sig nedsättande om invandrare och lärarna säger då att det här är bara en rädsla för främlingar och tycker inte att det är så allvarligt, säger Christer Öjdeby.

Skolans rektor Hans Johansson ser ser allvarligt på det som har kommit fram vid kommunens skolbesök - att det förekommer rasism och att lärarna inte tar det på allvar.

– Jag kan inte bedöma hur utbrett det är, men det vi kan göra är ju att betona vikten av att man faktiskt möter eleverna i det här. Det är ju självklart att de måste göra det. Tyvärr är det ju så att det finns i stort sett inga invandrarbarn alls här. Det vore bra om det fanns en grupp för på något sätt skulle det ju vara lättare att jobba med frågorna. Då blir det väldigt konkret, säger han.


Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".