Ensamstående har svårare att få jobb

Ensamstående föräldrar har svårare att komma in på arbetsmarknaden än många andra grupper. Det har Försäkringkassan sett när man undersökt ensamstående föräldrars ekonomiska situation.

Det är en orsak till att den ekonomiska klyftan växer mellan ensamstående och sammanboende föräldrar.

Åsa Lindvall bor i Enköpingstrakten och är ensamstående mamma till en tvåårig pojke. Efter en tids föräldraledighet söker hon arbete som sjukgymnast igen och hon upplever att det är svårare att få jobb som ensamstående.

– Innan jag fick barn så har jag bytt jobb och det har inte varit några problem, jag har fått komma på intervjuer. Men nu plötsligt har det stagnerat lite och då undrar jag vad det beror på? Jag tycker inte det har förändrats så mycket, förutom att jag fått barn och blivit en erfarenhet rikare, säger Åsa Lindvall.

Statistik från den statliga jämställdhetsutredningen från 2005 visar att sysselsättningen bland ensamstående mammor har minskat från 79% i början av 1990-talet till runt 60% idag. Arbetslösheten är högre i den gruppen än bland övriga kvinnor, och samtidigt har andelen deltidsarbetande ensamstående mammor ökat.

Marie Eklund är utredare på Arbetsförmedlingens analysavdelning och hon menar att det kan finnas flera orsaker till varför ensamstående har lägre sysselsättningsgrad än övriga.

– Arbetsmarknaden kan bli begränsad till en viss del för ensamstående föräldrar. Dels eftersom en del yrkesområden kräver att man jobbar obekväm arbetstid som till exempel vårdyrken, handel och industrier som har skiftarbeten. Det tror jag kan vara en svårighet för ensamstående som inte har ett eget nätverk så man har en barnomsorg den vägen. Annars så kanske det inte finns tillgång till barnomsorg på obekväma tider i kommunen.

Marie Eklund säger också att det kan förekomma diskriminering av ensamstående i vissa fall.

– Visst kan det förekomma att en och annan tänker och tycker så. Men man får ju enligt lagen inte göra det, så det skulle nog aldrig framkomma om så var fallet.

Ensamstående mamman Åsa Lindvall tycker att arbetsgivarna borde se det som en merit att klara livet som ensamstående förälder.

– Ska man linda in det eller ska man vara ärlig, undrar hon. För jag tycker ändå att det är en styrka att klara en sån här situtation och det borde lyftas.


Christine Odén
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".