uppsala län

Sjukvårdsrådgivningen stänger vid strejk

All personal på sjukvårdsrådgivningen i Uppsala län kommer att tas ut i strejk 5 maj, om inte vårdförbundet och arbetsgivarna kommer överens innan dess.

Enligt Vårdförbundets Angeta Wiberg innebär det att sjukvårdsrådgivningen stängs, något hon menar får konsekvenser:
- Det är klart att det kommer att märkas att det är krångligare att komma i kontakt med vården, men det ska inte vara någon fara för livet. 

Ungefär 500 personer ringer varje dygn till sjukvårdsrådgivningen i länet och Vårdförbundet menar alltså att varslet innebär att rådgivningen stänger. Men eftersom den idag samverkar med andra län så menar chefsläkarna inom primärvården och på Akademiska sjukhuset att det inte är klart om den stänger helt, men begränsningar lär det bli säger Björn Ragnarsson på Akademiska sjukhuset. Han säger att de ska sätta sig i ett möte i morgon förmiddag för att titta mer noggrant på varslet och hur mycket rådgivningen kan vara öppen utan att de är strejkbrytare.

Vilka konsekvenserna blir för patienter, för akuten och för vårdcentralerna, om ingen kan ringa till sjukvårdsrådgivningen har de inte tittat på ännu. 12 andra arbetsplatser berörs av det nya varslet från 5 maj, bland annat en Ortopedavdelning, Sårcentrum och pre- och postoperativa avdelningarna på kirurgen på Akademiska sjukhuset.

I det nya varslet tas även sjuksköterskor vid Tierps vårdcentral med, och det kan bland annat innebära att akuten får stänga.
- Det är synd att det ska stängas helt, men jag stödjer sjuksköterskorna helt, sa en Tierpsbo som Upplandsnytt pratade med idag.

Enköpings lasarett har nu utrett vad den strejk som riskerar att bryta ut redan på måndag kommer att innebära. Och den första veckan kommer 70 operationer att beröras. 6 stycken kan inte skjutas fram utan kommer att flyttas till Akademiska eller tidigareläggas.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".