Uppsala

Grov misshandel och hot i kyrka

En 28-årig man från Uppsala åtalades på torsdagen i tingsrätten misstänkt för ett fall av misshandel och flera fall av hot i Lötenkyrkan i Uppsala.

Den 28-åriga mannen var aktiv i Lötenkyrkan i Uppsala och hade tidigare fungerat som ungdomsledare. En kväll i slutet av mars i samband med att ungdomsgrupp träffades i kyrkan ska mannen ha misshandlat en sjuttonårig kille från gruppen allvarligt, bland annat med slag och sparkar mot hans kropp och ansikte. Misshandeln skedde framför flera ungdomar och vuxna.

I samband med misshandeln krävde också 28-åringen femtusen kronor av sjuttonåringen, och hotade med mera våld om sjuttonåringen gick till polisen, det enligt åtalet. För detta åtalas han för grov misshandel, försök till utpressning och övergrepp i rättsak.

28-åringen misstänkts också för att ha hotat två präster i kyrkan, vid ett av tillfällena med en kniv. Efter att en av prästerna polisanmält händelserna, ska 28-åringen enligt åtalet hotat honom igen.

Enligt åklagaren nekar 28-åringen.

Förutom händelserna i Lötenkyrkan åtalas han också för fall av bedrägeri och narkotikabrott.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".