Barn hälsa påverkas av föräldrarnas hälsa

Flera orsaker till ensamståendes ohälsa

Ensamstående föräldrar har svårare att komma in på arbetmarknaden och har det sämre ställt än sammanboende föräldrar. Forskning visar också att dom mår sämre.

Uppsalaforskaren Markus Westin har skrivit en avhandling om ensamståendes hälsa och han menar att det också påverkar hur barnen mår.
- Barn påverkas direkt av föräldrar som mår dåligt, för om man ska tillgodose barnens hälsa då är det primärt att tillgodose föräldrarnas hälsa.

Så vad bör göras?
- Om man ska se till att föräldrarna mår så bra som möjligt så krävs det inte bara pengar för att uppnå en absolut nivå. Det mesta av ohälsa i samhället är inte bara rent genetiskt eller medicnskt faktor, eller att man inte har absolut med pengar, utan mycket beror på att man känner sig otillräcklig när man jämför sig med andra människor.

Finns det något steg?
- Ja, förutom den här relativa depressionen så är det en absolut brist på reda pengar, säger Markus Westin, barnpsykiatriker på Barnpsyk i Uppsala.

Ulla de Verdier
ulla.de.verder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".