Ensamstående föräldrar med utländsk bakgrund ofta fattiga

Ekonomin är ofta svår för ensamstående föräldrar. Och de som löper störst risk att hamna i fattigdom är ensamstående föräldrar med utländsk bakgrund. Det visar bland annat Rädda barnens barnfattigdomsrapport.

Rizgar Ali är studerande och ensamstående mamma från Uppsala.

– Det är lite svårt och jobbigt. Man får alltid höra skitsnack omkring sig, men jag bryr mig inte så mycket om vad folk säger.

Rizgar Ali läser till apotekstekniker och försörjer sig med studiemedel och genom att jobba extra. Hon klarar sig bra men tycker att stödet till ensamstående föräldrar borde vara bättre.

– Ekonomiskt är det dåligt. Jag tycker att ensamstående skulle få mer hjälp.

Att ha utländsk bakgrund och vara ensamstående förälder är två faktorer som kraftigt ökar risken för ekonomisk utsatthet. I Uppsala är barnfattigdomen bland barn med utländska bakgrund högst i länet. Runt en fjärdedel lever i ekonomisk utsatthet, men för barn till ensamstånde föräldrar med utländska bakgrund är andelen den dubbla. Hälften lever i barnfattigdom.

Det presenterade rädda barnen i sin barnfattigdomsrapport, och även Försäkringskassan har tagit fasta på det här.

– Ensamstående invandrarkvinnor med barn har inte kommit in på arbetsmarknaden på samma sätt som andra grupper, säger Mats Johansson, analytiker på försäkringskassan.

Saba Haile är inte i den situationen själv men hon berättar om en väninna som kom ensam till Sverige med sitt barn. Saba tror att det som ensamstående förälder är svårare att komma in i det svenska samhället.

– Det är ingen som har hjälpt henne när hon behövt det, och hon har prioriterat sig själv väldigt lågt. Hon har inte tid att gå ut och umgås i samhället. Det enda hon har tid med är att göra mat, tvätta och ordna allt i hemmet. Då blir det ännu svårare.


Christine Odén
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".