Gunnar Hedberg invigde. Foto: Stefan Zouagui
Uppsala

Fritt fram uppströms för aspen!

Med pompa och ståt invigdes den nedre asptrappan vid Islandsbron vid Fyrisån i centrala Uppsala på fredagen. Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg klippte av bandet ner till asptrappan:
- Jag förklarar härmed asptrappan för invigd!

Den nedre trappan är den som sluter cirkeln och gör att Upplands landskapsfisk, aspen, nu kan simma uppströms till sina lekområden vid Ulva kvarn. Tidigare finns det en trappa vid Upplandsmuseet.

- Det är en magisk dag, det här är fantastiskt. Det är en dröm som går i uppfyllelse och långt arbete och en lång process som nu manifesteras på det här stättet, det är jättekul, säger en lycklig Anders Larsson, VD för Fyrisåns vattenförbund som varit med sedan projektets början.

Och några av dom människorna som som stannat till vid islandsfallet tyckte att arbetet med asptrappan var ett gott initiativ.

- Hela det här projektet, med asptrappan och förbindelsen mot Ulva kvarn är mycket intressant, och som det sägs i talet om vattenkvalitén så märker inte minst vi som bor vid Mälaren, att vattnet från Fyrisån har blivit mycket bättre, menar Sten. 

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".