Uppsala

Över 900 evakuerades efter brand

Uppdaterad 16.15

Friskis och Svettis anläggning i Ekeby Bruk i Uppsala eldhärjades under fredagsförmiddagen. Branden började i ett städförråd och brandröken ledde till att två skolor intill fick evakueras. Elsa Sjödén är receptionist på Friskis och Svettis:

- Inne i gymmet luktade det ingenting, men en av motionärerna kom ut och sa, vad är det luktar? Då började jag gå ut och titta och såg att det pyrde lite grann uppe i taket. I början var det inte så farligt, men tiden gick och så blev det värre och värre.

I brandbilarnas dova muller hörs brandlarmet som fick såväl Friskis & Svettis gymmande motionärer som barn och ungdomar vid ett par intilliggande skolor att lägga benen på ryggen.

Brandförsvaret ryckte ut med full styrka och lyckades snabbt släcka branden, värre var det med den giftiga röken som snabbt spred sig via ventilationen.

En av skolornas som utrymdes var Gruntens Montesoriskola med över 400 barn och ungdomar. Upplandsnytt träffade Alex Olk i som går i förskolan.

- Det brann så vi fick springa ut, i strumporna.

Blev du rädd?

- Lite.

- Vi satt och arbetade och hörde massa skrik, så kollade vi ut och såg folk som gick mot fotbollsplanen. När vi frågade vad som hänt sa de att brandlarmet hade gått. Då gick vi ut och snart började vi se rök. Brandlarmet gick hos oss, men där vi satt hördes det inte, så det var faktiskt ganska tur att att vi såg det så tidigt, annars kanske vi hade suttit kvar där. Det var lite läskigt, berättar Stina Andersson i årskurs sju.

Sammantaget var det en mycket omfattande evakueringsmanöver med över 900 personer som drogs igång på ett ögonblick. Förutom Friskis & Svettis och Gluntens Montesoriskola fick John Bauer-gymnasiet stängas för dagen.

Ute på fotbollsplanen stod gymnasiets rektor Omar Hijazi  tillsammans med sina lärare och räknade in eleverna.

- Det gick bra, det gick väldigt bra. En eloge till alla elever och till personalen faktiskt. Vi följde våra rutiner och handlingsplaner och på uppställningsområdet, lugnt och sansat, säger han.

Under dagen har polisens tekniker tittat närmare på brandhärden i Friskis & Svettis städskrubb, mycket talar för att branden orsakades av en kortslutning i ventilationssystemet eller i en städmaskin.

På Friskis & Svettis är man glada att ingen människa kom till skada i branden och räknar med att öppna anläggningen i Ekeby Bruk redan i morgon, om än i begränsad omfattning.

- Jag är en stor optimist, så jag ska försöka jaga på våra städbolag och se vad det akn göra. MIn förhoppning är att vi kan ha öppet i morgon, säger Ingrid Hovstadius som är verksamhetschef.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".