Inga telefonråd vid utökad vårdstrejk

Sjukvårdsrådgivningen kommer att få stänga helt om det blir strejk den 5 maj, den bedömningen gör Monika Mäki Carlstrand, chef för sjukvårdsrådgivningen.

- Så vitt vi har information om just nu så verkar det som att hela sjukvårdsrådgivningen stänger. Vi kommer att lägga in meddelande i talsvar att vi inte kan ge något råd vid 1177 i Uppsala län, säger Monika Mäki Carlstrand.

Sjukvårdsrådgivningen, tar emot runt 500 samtal per dag. Och trehundra av de som ringer får genast en tid för undersökning bokad. Så om sjukvårdsrådgivningen tvingas stänga, kommer det att bli ett högre tryck på vårdcentraler och akut. Exakt hur stort, är svårt att säga, enligt Monika Mäki Carlstrand, som uppmanar alla att ta en titt i egenvårdsboken.

- För det är så att det kommer bli ökat tryck på vårdcentraler, akuter, jourmottagningar, och därför är det jätteviktigt att alla som kan göra något hemma innan de åker in gör det, så den som verkligen har behov av personlig kontakt, kan garanteras det, säger hon.

Idag har ledningen för primärvården suttit i möten om vilka konsekvenser som en stängd akut i Tierp skulle kunna få. Och frågan är om verksamheten alls kan drivas vidare då huvuddelen av personalen har varslats. Men akuten kan också komma att undantas från strejk, om det bedöms som alltför riskfyllt. Det har hänt tidigare då Tierps akut har varslats om strejk.

Ett besked om Tierps akut väntas komma i nästa vecka.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".