uppsala

Besked om kommunala pengar kan dröja till hösten

Uppsala kommun överväger att flytta fram beslutet om budgeten från före sommaren till sent i höst. Orsaken är att kommunen ännu inte vet hur mycket pengar den får från regeringshåll.

- Förskolor och skolor har blivit lovade mer pengar från regeringen. Hur mycket preciseras i höst, säger finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (m).

Sedan några år tillbaka har Uppsalas kommunfullmäktige klubbat sin budget inför kommande år före sommaren. Orsaken är att det ska ge ordentlig tid för verksamheterna att planera.

I år kan det alltså bli ändring, mot uppsalapolitikernas önskan. Orsaken är att regeringen ändrat på hur de lägger sin budget. Vårpropositionen var i år inte särskilt detaljerad utan innehöll mest riktlinjer. Mer kontreta besked kommer i höst.

Just nu analyserar Uppsala kommun om det bästa ändå vore att skjuta upp budgetbeslutet.

- Vi har många hundra olika verksamheter i form av skolor, förskolor, äldreomsorg och liknande. Att de får så kort tid att planera sitt kommande verksamhetsår är den stora nackdelen med att ta budgeten senare. Det måste då vägas mot säkerheten att veta vilka intäkter och kostnader och liknande som uppstår. Det är en valsituation som vi vill ha så bra underlag som möjligt för, säger Gunnar Hedberg, moderat kommunalråd i Uppsala.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".