Den här utsikten mötte Robert Sund i morse.
uppsala

Robert Sund överraskad av OD

Vårkonserten är Robert Sunds sista uppdrag som dirigent för den världskända manskören Sångsällskapet Orphei Drängar i Uppsala. I morse möttes Uppsalaborna av en enorm vepa, 5x5 meter, som hängde över Norrlands nation, en bild på Robert Sund, som i dag dessutom fyller år.

Tidigt i morse firades han av OD. Kören sjöng Ja, må han leva för honom. Göran Kåver, chef för Musik i Uppland, var uppe på en skylift tidigt för att hänga upp den stora bilden på Robert Sund:

- Vi ställde oss utanför Norrlands nation med skyliften klockan kvart över två i natt. Vi satte upp jättevepan för att hylla honom på födelsedagen och för att vårkonserten är hans sista projekt som ordinarie dirigent i Orphei Drängar. Vi har inspirerats av Nordkorea och de här ställena där man sätter upp stora bilder på sina ledare. Vi ville göra något liknande. Numera kallar vi Robert för Kim Il-Sund, skojar Göran Kåver.

Föremålet för uppmärksamheten blev överraskad av uppståndelsen:

- Ja, helt överraskad. Jag vet ju att jag fyller år i dag och att de sista konserterna är på gång, men att de skulle göra något tidigt på morgonen trodde jag inte. Jag brukar titta ut genom balkongdörren för att kolla vädret, och fick då se den enorma bilden på mig själv som hängde vid Norrlands Nation, mittemot där jag bor. Det var en ren chock, berättar Robert Sund, dirigent för Sångsällskapet Orphei Drängar i Uppsala.

 

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".