uppsala

Länsrätten ser över laglighet i förskolebeslut

Miljöpartisten Rickard Malmström menar att barn- och ungdomsnämnden i Uppsala har tagit ett beslut som strider mot ett riksdagsbeslut om privata förskolor.

Han menar också att Skolverket ger ut felaktiga riktlinjer i frågan och vill därför att länsrätten gör en laglighetsprövning.

Miljöpartisten Rickard Malmström i Uppsala menar att Skolverket i grund och botten har tolkat ett riksdagsbeslut fel och följdaktligen gett ut felaktiga riktlinjer till kommunerna om hur de ska hantera de privata förskolorna.

Upprinnelsen till det hela är ett beslut i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala som ger den privata förskolan Ekoxen tillstånd att bedriva förskoleverksamhet. I förskolans ansökan till kommunen förklarade de att de kommer be och/eller sjunger bordsbön i förskolan. Det är att utöva religion menar Malmström, vilket strider mot den av regeringen utfärdade läroplanen för förskolan.

Men till skillnad från de kommunala förskolorna så måste inte de privata följa läroplanen, vilket nämndens ordförnade, moderaten Cecilia Forss, ger som förklaring till varför de inte anser sig gjort något fel.

Malmström menar att riksdagsbeslutet som handlar om privata skolor och förskolor, ändå ger kommunen i uppdrag att ha läroplanen som grund när den funderar på att ge tillstånd till en privat aktör. Enligt Malmström innebär det i praktiken att de privata förskolorna ändå måste bedriva verksamhet utifrån läroplanen, därför vill han nu att länsrätten ser över om kommunen och då även Skolverket har tolkat beslutet fel.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".