Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund i talarstolen på Sergels Torg på lördagen inför medlemmarna som demonstrerar för sina lönekrav i bakgrunden.
östhammar

Vårdvarsel drabbar Östhammar hårt

Nu kommer klarare besked om hur den planerade vårdstrejken påverkar Östhammars kommun.

Så stor del som 75% av arbetsstyrkan inom den kommunala hemsjukvården hindras från att jobba från och med tisdag om strejken bryter ut, berättar Kenneth Lindholm, socialchef i Östhammars kommun.

Vårdstrejken bryter ut klockan tolv på måndag på ett antal avdelningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala och lasarettet i Enköping. Den dröjer däremot till klockan tolv på tisdag och den får stora konsekvenser för vården:

- De konsekvenser vi ser är att vi måste omprioritera våra arbetsuppgifter, vi kommer inte kunna ta emot nya hemsjukvårdsärenden, vi genomför schemaomläggningar och beordrar övertid på de tio sköterskor som är i tjänst. Vi förstärker organisationen med undersköterskor, och jag kommer beordra skyddsarbete vid akuta situationer om det behövs. Räcker inte det här, så lyfter vi strejken till arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, och får en prövning kring samhällsfaran, säger socialchef Kenneth Lindholm.

För de anställda kommer strejken pågå i nio dagar. 23 sjuksköterskor och tre chefer i hemsjukvården i Östhammars kommun är uttagna i strejken. Det motsvarar 75% av sjuksköterskestyrkan, enligt Kenneth Lindholm. Han säger att det är ett kraftigt varsel och Östhammars kommun inrättar en jourtelefon som är öppen dygnet runt dit anhöriga som är oroliga kan höra av sig.

- Vi gör allt vi kan för att klara patientsäkerheten. Skulle det visa sig att det finns risk att tredje man skadas allvarligt i konfliktsituationen, då kommer SKL se över situationen, säger Kenneth Lindholm.

Vårdförbundets medlemmar är uttagna i strejk för att få bättre löner för det arbete man utför. Anledningen till att så många varslats om strejk just i Östhammars kommun är att löneläget där är bland de sämsta i landet, enligt Vårdförbundet.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".