Uppsala

Färre åker buss i Uppsala

Uppsalaborna åker mindre buss än tidigare, tvärt emot de styrande politikernas målsättning. Under första kvartalet i år har bussresandet med stadstrafiken minskat med drygt åtta procent jämfört med samma period förra året. Bland politikerna råder det delade meningar om orsakerna till minskningen.

Upplandsnytt har pratat med några bussresenärer om vad de tror att nedgången beror på:

- Jag tror att biljettpriserna skrämmer en hel del, säger Bosse Lindqvist som åker buss varje dag till och från jobbet.

Annica Bellqvist, som åker nästan varje dag tror också att många tycker det är dyrt, men själv menar hon att priset är bra om man köper månadskort eller värdekort.

Bussresandet med stadstrafiken har minskat med nästan 300 000 resor från januari till mars i år jämfört med samma period förra året. Och går man tillbaka till rekordåret 2006 - så är minskningen ännu större och motsvarar var tionde resa.

- Det är väldigt negativt ur ett klimatperspektiv, när vi vet att vi måste minska utsläppen och styra över trafikanter från biltrafik till kollektivtrafik, det säger miljöpartisten Niclas Malmberg, kommunstyrelseledamot och ledamot i Uppsalabuss styrelse.

- En huvudorsak är att priset höjts dramatiskt och med högre busspriser är det många som väljer att ta bilen i stället, menar Niclas Malmberg.

Biljettpriset när man köper biljetten på bussen har höjts från 20 till 30 kronor och det är just kontantbiljetterna som minskat mest. Men Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Gunnar Hedberg tror att den milda vintern är förklaringen.

- Jag tror ju att när trafikproblemen ordnare till sig och vi får en normal vinter så kommer resandet och därmed intäkterna öka.

Den negativa trenden bekymrar inte kommunalrådet, trots att Uppsala kommun har ett högt uppsatt mål att bussresandet ska öka med 50 % till 2014. Målet ska nås genom att bygga ut kollektiv trafiken menar han.

- En viktig insats är att förbättra utbudet. Det försöker vi skapa nu med stomlinjer. Den första togs i bruk i höstas och sedan ska vi successivt bygga ut.

 

Christine Odén

christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".