Enköping

Kyrkans Unga vill rädda lägergård

Inom kort kommer det slutliga beskedet om lägergårdarna utanför Enköping, som kyrkan överväger att sälja. En färsk genomgång visar att en renovering av Lillebo beräknas kosta miljonbelopp. Samtidigt har Kyrkans Unga i Enköping har nu dragit igång en namninsamling och vill rädda Lillebo.

Carolina Karlsson, vice ordförande för Kyrkans Unga, har ljuva minnen från sitt första konfirmandläger på Lillebo. 
- Vi badade och paddlade kanot, det var helt underbart, säger hon.

Lägergårdarna Mälarvik och Lillebo ruvar på många öden och hemligheter från kyrkoläger genom åren - här har unga blivit vänner för livet, träffat den allra första kärleken och kanske rotat i livets lite klurigare frågor. Att Enköpingsborna känner för gårdarna råder det ingen tvekan om - på bara några dagar har Kyrkans Unga fått in ett par hundra namnunderskrifter mot en försäljning.

Med åren har kyrkan slarvat med underhållet - Mälarvik är i så dåligt skick att det måste rivas. Lillebo, som nyligen stängdes på grund av det usla skicket, går att rädda men åtgärdslistan är lång. Ulla Reuterskiöld är moderat ordförande i samfällda kyrkofullmäktige i Enköping.
- Köket och en hel del annat måste åtgärdas, säger hon.

Kyrkokansliet fick i höstas uppdraget av politikerna att utredat vad en upprustning skulle kosta - och nu i dagarna kom beskedet, bortåt fem miljoner kronor.

Kyrkans Unga har en billigare lösning för att rädda Lillebo. Den bygger på sponsring från det lokala näringslivet och på frivilliginsatser.
- Man kan ta användning föräldrar som är utbildade som exempelvis snickare och annat, jag tror inte det blir så dyrt , säger Carolina Karlsson.

Lillebos har blivit en principfråga för kyrkan i Enköping.

I takt med ett minskat medlemsantal måste man dra ner på fastighetskostnaderna och fokusera ägandet till byggnader som man måste ha så som kyrkor och vissa församlingshem. Lägergårdar är inte prioriterade enligt det synsättet. Att kyrkan och Kyrkans Ungdomar nu hamnat i konflikt tycker den moderata kyrkopolitikern Ulla Reuterskiöld är mycket olyckligt, men hon tror på en livfull lägerverksamhet även utan Lillebo och Mälarvik.
-Det finns andra lägergårdar runt om här som är billigare att hyra, säger hon.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista