Vårdstrejken

Sköterskestrejk på Samariterhemmet

Vårdstrejken är igång och ett av de ställen som berörs i länet är Samariterhemmet i Uppsala. På kortvårdsavdelningen lämnade sjutton sjuksköterskor sina jobb.

- Man väntar och ser vad som ska hända, säger sjuksköterskan Anna Ekstrand.

Hur långt är ni beredda att gå?
- Långt tror jag. De flesta känner ju det att nu måste vi få ordning på det här.

Sammanlagt 17 sjuksköterskor gick ut genom dörren på operationsavdelningen på Samariterhemmet i dag vid lunch. Några har fått dispens och stannar kvar, de ska vårda de patienter som opererades under morgonen. Annars finns det bara undersköterskor på plats. De får städa eller gå på studiebesök på andra avdelningar, för så mycket mer finns inte att göra.

De fem patienter som var inbokade för operation under eftermiddagen fick åka hem igen, för operationsavdelningen och vårdavdelningen stängs helt.

- Det blir besvärligt både för oss och för patienterna, säger Åsa Eriksson-Nordensjö, verksamhetschef i kortvårdskirurgi på Samariterhemmet.

-Många kommer att få vänta längre än vad som var tanken från början.

Förstår du dem som strejkar?
- Jag har ingen åsikt i sak frågan, men jag förstår ju dem som vill ha högre lön. Min uppgift är att se till att inga patienter drabbas onödigt hårt, säger Åsa Eriksson-Nordensjö.

Anna Bratt
radio.uppland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".