Vårdstrejken

Inställda operationer i Enköping

På Enköpings lasarett gick idag sjuksköterskorna på operationsavdelningen ut i strejk. Men skulle en patient behöva en operation akut så har sköterskor ändå jour. En av dem är Sara Ryve narkossjuksköterska.

- Det var ju nästan svårt att greppa, men det var ju bara att packa ihop och gå där i från, säger Sara Ryve narkossjuksköterska.

Under förmiddagen arbetade man frenetiskt vid Enköpings lasaretts operationsavdelning. Alla operationer som planerats för morgonen skulle hinnas med och ingen kunde gå innan det var färdigt. Här tas ett 30-tal sjuksköterskor ut i strejk och runt ett 70-tal operationer är i nuläget inställda. Bara akuta operationer och operationer som bedöms som absolut nödvändiga kommer att genomföras.

- Nu har operations avdelningen stängt och runt 70 operationer berör, säger Thomas Ericson, verksamhetschef vid lasarettet.

Thomas Ericson menar att sju till tio operationer är av den karaktären att det inte kan skjutas upp, så där måste sjukhuset beordra skyddsarbete.

I Vårdförbundets rosa villa, är konferensrummet fullt. Här planeras nu aktiviteterna under strejken. Kim Holm, ordförande för avdelningen, menar att man måste agera nu om man vill att ungdomar ska utbilda sig till sjuksköterskor.

- Det kommer snart inte finnas någon undersköterska som vill utbilda sig till sjuksköterska. När man kanske till och med får en lägre lön när man kommer ut efter utbildningen säger hon.

När man frågar patienter vid sjukhuset om hur de ser på strejken, är de oftast positiva.

-Tjejerna har rätt till bättre löner, säger en patient.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".