Vårdstrejken

Vårdfacket kritiskt mot Östhammar

PÅ måndagen drog alltså vårdstrejken igång, men först idag, tisdag, klockan tolv går sjuksköterskorna i Östhammars kommun från sina jobb. Och det är tre fjärdedelar av alla sjuksköterskor i kommunen som strejkar. Anne Honkamäki är vice ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län:

- Våra medlemmar bedriver ju vård både i landsting, i kommuner och på andra ställen, och vi har valt att bara ta ut Östhammars kommun i Uppsala län, ingen annan kommun.

Hur kommer det sig?
- Det handlar visserligen om löneläge, men också om processen, hur det går till, hur man blir behandlad med lönesamtal, medarbetarsamtal och annat.

Hur fungerar det?
-
Vi har fått propåer om att i Östhammars kommun har det inte skötts tillfyllest, vi är inte nöjda med det, våra medlemmar är inte nöjda med det, säger Anne Honkamäki.

Just i Östhammar är vårdförbundet alltså extra missnöjt med situationen. Anledningen till att sköterskorna i Östhammar tas ut en dag senare än andra är att varslet kom in en dag för sent. Och sammanlagt handlar det om 75 procent av sjuksköterskorna som tas ut i strejk vid lunch på tisdagen, och 600 patienter inom den kommunala hemsjukvården påverkas. Men det finns undantag, till exempel strejkar inte de sjuksköterskor som jobbar inom vård i livets slutskede, den palliativa vården, säger Anne Honkamäki.

-Där har vi kanske olika syn på vad palliativ vård är, både arbetsgivare och vi. Men det är vi som har lagt varslet och det är vi som har tolkningen på det.

Hur långt kan ni gå i den här strejken?

- Det var en svårt fråga, vi hoppas alla på att en så kort och kärnfull konflikt som möjligt, så vi snabbt är i arbete och kommer till förhandlingsbordet.  

Östhammars kommun har inrättat ett journummer  med anledning av strejken. 070-346 62 11 kan brukare, anhöriga och personal i ringa med frågor som uppkommer med anledning av konflikten.

Anna Bratt
anna.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".