Ökande främlingsfientlig aktivitet

Upplandsnytt inleder idag en serie om främlingsfientliga grupperingar i länet. De har de senaste 2-3 åren ökat sina aktiviteter, men de utgör fortfarande en mycket liten grupp, jämfört med landet i övrigt, det säger Herman Geijer på organisationen Uppsalabor mot rasism:

- Det har blivit lugnare sen nittiotalet, men de senaste 2-3 åren har man sett en liten ökning av aktivitet framförallt klisteruppsättning som de har jobbat med för att få ut sin propaganda, säger Herman Geijer.

Brukar ni bli kontaktade av folk som har drabbats av det här?
- Ja, det händer, vi får melj om det här, den senaste månaden, tre gånger på en vecka.

Vad handlade det om?
- Det var olika organisationer, dels en organisation från Stockholm som hade delat ut flygblad i Gränby centrum, sen hade det varit flygbladsutdelning i Tuna backar och Sunnersta också.

Vad gör ni?
- Vi har en 24-timmarsregel, att vi delar ut vårt antirasistiska material på samma ställe som de.

I Uppsala län finns en rad främlingsfientliga organisationer. Lokalpolisen bevakar deras verksamhet och rapporterar till Säpo, men vilka de är och hur många medlemmar de har vill man inte avslöja av säkerhetsskäl. Christer Nordström är presstalesman för polisen i Uppsala län:
- Jag kan inte gå in på några namn, vi kan i varje fall konstatera att det handlar om små grupper med en handfull personer.

Vad är det de här grupperna gör, vad är det ni ser ?
- Vi kan se att man delar ut flygblad, för ut sitt budskap, finns exempel på där personer blivit utsatt för hot, misshandel.

Har de här grupperna ökat på senaste år?
- Jag ser inte att vi har någon alarmerande ökning i Uppsala län i förhållande till hur det ser ut på andra håll i landet, säger Christer Nordström.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista