Uppsala

Bristande lönsamhet stänger Scan

Som vi kunde berätta i Upplandsnytt under måndagen stänger charkuterikoncernen Scan sitt slakteri i Uppsala och 35 anställda förlorar sina arbeten. Orsaken till nedläggningen är lönsamhetsproblem och en ökad konkurrens.

- Vi kommer att lägga ner all slaktverksamhet vid uppsalaanläggningen, och beslutet väntas vara genomfört september 2008, säger platschefen Tobias Berglund.

Lönsamhetsproblem och ökad konkurrens är de två främsta skälen till att Scan stänger slaktavdelningen i stadsdelen Boländerna i Uppsala.

Nu blir den sista resan längre för grisar, lamm och kor från östra mellansverige, slutdestinationerna kommer istället bli Scans storslakterier i Linköping och Skara samt Siljans Chark i Vikarbyn utanför Rättvik. På senare tid har konsumentröster höjts om kortare transporter av hänsyn till både djur och miljö, men Scanledningen har funderat och tycker man är inne på rätt linje.
- I de här kalkylerna beaktar vi alltid djuromsorg, transportfrågor och miljöpåverkan, så vi är säkra på att det här beslutet är rätt ur det hänsendet.

Det är inte första gången som Scan rationaliserar i Uppsala. Så sent som 2005 stängdes styckningen och 170 man blev av med jobbet. Sedan dess har slaktvolymerna minskat stadigt och i vintras gick man från fem till fyradagars vecka på slakteriavdelningen. Farmad Shabani är fackordförande vid Livsklubben på Scan i Uppsala.
- Det var väldigt tråkigt egentligen, det var inte roligt att ta emot informationen att man lägger ner en avdelningen eller en arbetsplats, som berör människor som kommer att förlora sitt jobb, säger Farhad Shabani, ordförande för Livsklubben på Scan i Uppsala.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".