Uppsala

Landstinget bygger för psykiatrin

Landstingsfullmäktige godkände under måndagen planerna för att bygga Psykiatrins hus vid Akademiska sjukhuset. Byggnaden kommer att bli dubbelt så stor som Musikens hus och beräknas kosta en miljard kronor.

– Problemet är att patienter får gå på väldigt många olika ställen, säger Arne Brocknäs (m) ordförande i byggnadskommissionen.

Han menar att centraliseringen av psykiatrin i ett Psykiatrins hus vid Akademiska sjukhuset gör att det blir bättre för patienterna. Verksamheten blir även effektivare menar han. För personalens del kan det innebära förändringar.
Det här kommer att innebära rationaliseringsvinster för verksamheten, man kan dela på rum och så vidare vid en samlad verksamhet.

Vilka tjänster är det som kommer att försvinna?
– 
Det försvinner inga tjänster. Alla som jobbar med den här typen av verksamhet behövs.

Arne Brocknäs säger att det snarare varit så att man till viss del varit underbemannade och det har lett till långa köer. Samlokaliseringen i ett Psykiatrins hus ger goda förutsättningar att korta köerna menar han.

Psykiatrins hus beräknas stå klart sommaren 2012.

Lari Honkanen.
radio.uppland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".