östhammar

Östhammars sköterskor strejkar

(uppdaterad 16.40)

Klockan 12 gick sköterskorna i Östhammars kommun ut i strejk. 75% av all sköterskepersonal är uttagen i strejken.

- Vi lade ner vårt arbete och gick ut prick klockan 12, berättar sköterskorna Marie Mannberg, Maria Hasselgren och Marianne Ingemarsson.

Sköterskorna vittnar om att det är skillnad på hur personalen blir bemött beroende på vilken av de fem orterna man jobbar på. Och de hoppas att strejken leder till att deras yrke värdesätts mer:

- Vi är värdefulla och det måste få kosta. Vi gör stora insatser inom hälso- och sjukvården. Vi vill ha en värdestegring av vårt yrke, säger Marianne Ingemarsson, anställd på kommunen.

På Solgårdens serviceboende väcker strejken både sympati och oro.

- Strejk är ju den möjlighet vi har att gå ut och göra någonting, säger Margit Mineur och får medhåll av Margit Jansson:

- Jag är fullständigt med om det. De ska ha mer betalt! De har ett ansvar, säger hon.

Östhammarsbon Tore Jistål berättar att han har delade känslor om strejksituationen:

- Motivet att de ska ha mer betalt är helt okej, men det drabbar i vissa fall utsatt grupper. Min hustru är svårt cancersjuk och jag vårdar henne hemma. Skulle det bli en akut situation under en helg till exempel, och hemsjukvården strejkar, då tar det drygt en timma innan hon kan komma in till Akademiska i Uppsala. Det kan gå rent åt helvete, säger Tore Jirestål.

För Östhammars kommun pågår ett ständigt arbete att få ihop verksamheten under strejken.

- Vi gör allt vi kan för att trygga patientsäkerheten. Jag beslutar om skyddsarbete vid akuta situationer, då tar jag in strejkande personal i arbete, säger Kenneth Lindholm, socialchef i Östhammars kommun.

Strejken i Östhammar är tidsbegränsad och tar slut senast 30 april, som det ser ut nu. Socialchefen Kenneth Lindholm säger att allt fokus nu ligger på att äldre och sjuka ska drabbas så lite som möjligt. Om det behövs kommer han att begära att Sveriges kommuner och landsting prövar om strejken är samhällsfarlig verksamhet, säger han.

Den kritik som Vårdförbundet framförde tidigare i dag, om låga löner och dåliga lönesamtal, som enligt dem är orsak till att Östhammar dragits in i strejken, säger Kenneth Lindholm att han har svårt att kommentera:

- Det är första gången jag hör kritiken. Jag har tittat på löneläget. Vår medianlön är jämförbar med likartade kommuner, menar Kenneth Lindholm.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista