Främlingsfientliga grupper verkar i Uppland

Det finns flera främlingsfientliga grupperingar som märks i Uppsala län, bland annat Nationalsocialistisk front, Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna, Info 14, Svenska Uppsala och Pariot.nu. En del av dem har bildat lokalavdelningar, medan andra mest sprider propaganda.

Chefredaktören för tidskriften Expo, Daniel Poohl, beskriver främlingsfientliga grupper så här:

- Det är framför allt unga män, viss andel kvinnor finns också. Kampen står i centrum: Man ska göra saker, man står utanför det politiska centrumet, har inte samma tillgång till debattsidor och tv-program, därför måste man använda andra metoder som kräver mer aktivism, menar Daniel Poohl.

Karin Lönnheden, chefsanalytiker på Säpo delar upp vit makt-rörelsen i fyra grupper.

- Det finns två traditionella organisationer inom vit makt-miljön: Svenska Motståndsrörelsen och Nationalsocialistisk front. Båda har funnits sedan mitten på 1990-talet och de dominerar fortfarande den svenska vit makt-miljön, säger Karin Lönnheden och fortsätter:

- En annan organisation är Info 14, som har en webbsida med högerextremt fokus. Den senaste tiden har också Nordiska förbundet seglat upp. De driver en nyhetsförmedling, med en liknande inriktning som Info 14. Utöver de här fyra aktörerna finns också lokala grupper, som antingen har en koppling till de här fyra, eller är helt fristående.

Medan de här grupperna inte gör särskilt mycket väsen av sig i just Uppsala län, är de desto starkare i andra delar av landet:

- Man kan säga att Stockholm och Göteborg är särskilt utsatta. Sedan har det alltid varit så att södra Sverige har större problem med högerextrema grupper än norra delen av landet, säger Karin Lönnheden, chefsanalytiker på Säpo.

 

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".