uppsala

Vårdstrejkens andra dygn inlett

På Akademiska sjukhuset i Uppsala är vårdstrejken inne på sitt andra dygn. Patienterna på de sex avdelningarna som är drabbade av strejken flyttas nu runt till andra avdelningar. Flera avdelningar är överbelagda och det hela kompliceras av att vinterkräksjukan dessutom härjar.

- Två av våra vårdavdelningar med sammanlagt ett drygt 50-tal vårdplatser har fått det vi kallar för vinterkräksjuka, vilket gör att vi inte kan lägga in patienter på de avdelningarna,  säger chefsläkaren Björn Ragnarsson.

När det gäller skyddsarbete, när har ni behövt beordra det?

- Skyddsarbete har vi beordrat på de avdelningar där patienterna inte kunnat erbjudas vård på någon närliggande avdelning. Det har främst gällt ögonavdelningen, akutvårdsavdelningen men också ortopedavdelningen.

På eftermiddagen träffade Vårdförbundets Agneta Wiberg verksamhetscheferna för de strejkdrabbade vårdavdelningarna för att just förhandla om det beordrade skyddsarbetet.

- Vi har förhandlat på grund av att det funnits verksamheter som varit tvungna att ordnas med tanke på patienternas säkerhet. Sedan pågår det verksamhet som vi inte har förhandlat, till exempel på ögonavdelningen. Där verkar det vara full verksamhet. Jag undersöker om det är brott mot kommunala huvudavtalet som pågår där, säger Agneta Wiberg.

Chefsläkaren Björn Ragnarsson svarar att patienterna ligger kvar på ögonavdelningen för att de inte kan föras därifrån utan att det medför en risk för deras liv och hälsa. Arbetet med att flytta dem pågår.

 

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".