Främlingsfientliga rekryterar på skolor

Främlingsfientliga grupper rekryterar på skolor. Nästan var fjärde skola i Uppsala län har under det här eller det förra läsåret hittat främlingsfientlig propaganda. Och mer än var tredje skola har hittat nazistisk eller främlingsfientligt klotter. Det visar Sveriges Radios enkätundersökning av landets skolor.

Länets skolor hittar ibland flygblad, affisher och klistermärken från organisationer som Nationalistisk front, Salemfonden, Helsingborgskampanjen, Nordisk. Nu, Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Inger Söderberg är rektor på Ekebygymnasiet i Uppsala:

– På utsidan av skolan har vi haft både klistermärken och klotter, vid ett flertal tillfällen per år.

 Vad kan det stå?

– Bevara Sverige svenskt, Rent Sverige, Svenska flaggan, överkorsade konstiga symboler, och naturligtvis också nazistiska symboler, svarta hakkors ritade på väggen.

Vad gör ni då, på skolan?

– Det tar vi bort ögonblickligen.

I Sveriges Radios enkätundersökning tillfrågades ca 1200 skolor, 93 av dem i Uppsala län. Mer än hälften svarade, vilket anses vara en relativt hög svarsfrekvens i skolvärlden.

Ibland är skolorna så snabba med att ta bort slagorden att eleverna inte hinner se dem och heller inte reflektera över innehållet.

- Jag vet inte, jag har gått här i tre år och jag har aldrig sett någonting, säger Veronika Sjöberg som går Hotellutbildningens årskurs 3.

– Nej, jag har aldrig sett någonting sådant. Jag vet inte om det är att de tar ner dem direkt, säger Sofie Vikström.

Atle Selder säger att han har stött på propagandan.

- Ja, men det var ett tag sen. Jag rev ner det direkt när jag såg det, jag kände mig inte själv så träffad och kränkt, men jag kände att det var oetiskt att sätta upp det och väldigt olämpligt på en skola.

Karin Lönnheden, chefsanalytiker på Säpo är inte förvånad över att var femte skola i landet råkat ut för främlingsfientlig propaganda.

- Vitmaktmiljön är ju i hög grad en ungdomsrörelse, så det är ju i första hand ungdomar man försöker rekrytera till sig, och ungdomar finnns ju på skolan.


Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".