Landstinget

Indragna ledigheter under vårdstrejken

Vårdstrejken har medfört att Landstinget dragit tillbaka ledigheter för sjuksköterskor som fått semester eller tjänstledigt, men som nu strejkar. Vårdförbundet är mycket kritiskt till att ledigheter som beviljats före strejken nu har tagits tillbaka.

Vårdförbundets ordförande i Uppsala län, Agneta Wiberg, har begärt tvisteförhandlingar för varje enskild individ som drabbats.

– En sjuksköterska har fått sin tjänstledighet tillbakadragen, som hon har rätt till enligt allmänna bestämmelser i vårt kollektivavtal. Det gäller att hennes pappa precis har dött, och hon hade fått ledigt två dagar med anledning av det. Den ledigheten har man också dragit tillbaka. Jag ser mycket allvarligt på detta.

Akademiska sjukhusets personalchef Lotta Halling bekräftar att semestrar har avbrutits. Men hon menar att arbetsgivaren har rätt att avbryta alla beviljade ledigheter under en strejk.

– Enligt svensk arbetsrätt kan man inte ta ledigt från en strejk och ta semester. Det innebär att vi enligt svensk arbetsrätt också har en rättighet att om vi har beviljat en semester så kan vi ta tillbaks den semestern. Den förfaller helt enkelt.

– Vi har ju olika uppfattning i frågan, det är ju tydligt, men vi följer den svenska arbetsrättslagstiftningen. Sedan vet jag ju att Vårdförbundet har påkallat tvisteförhandling och då får vi sätta oss ner och resonera om våra olika uppfattningar.

– Vi ksa ju teckna ett avtal, förhoppningsvis väldigt snart, säger Vårdförbundets Agneta Wiberg. När man då har bedrivit en sådan här konstig personalpolitik, så tror jag att det kommer att sätta spår för framtiden.


Christine Odén
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".