Hela Uppsala garnison kan läggas ner

Det är stor risk att all militär verksamhet försvinner från Uppsala. Försvarsmakten har lagt ett förslag om att avveckla Uppsala garnison vid Ärna. Där arbetar runt 600 militärer och civilanställda.

– Ja, det är ju väldigt ledsamt, säger Birgitta Linddahl, vårdlärare och ordförande i SACO vid garnisonen.

Kan du tänka dig att flytta med om det skulle bli så?
– Jag är bosatt i Gävle och pendlar elva mil hit och elva mil hem nästan varje dag. Det är väl svar nog. 

– Ett nytt besked, nya nedläggningar. Jag har varit med förut och flyttat med från Östersund, säger Tim Björklund som är vice ordförande i officersföreningen vid Ärna.

Nu sprider sig en oro bland de anställda menar han:

– Det är en osäkerhet som vi går in i och man tänker vad som kommer att hända med ens anställning, och vad som kommer att hända med beslutet i stort.  

Om Uppsala garnison avvecklas enligt det förslag som försvarsmakten nu lagt fram kommer Luftsstridsskolan och Stridsledningsskolan att flytta till ledningsregementet i Enköping, som alltså inte hotas av nedläggning enligt  förslaget.

Flygbefälsskolan och utvecklingsenheten för luftstrid vid Ärna flyttar till F7 i Såtenäs och Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum flyttar till Livgardet i Kungsängen. Men hur det tillslut blir är osäker menar Patrik Dahle, chef på garnisonen.

– När det är inte säkert över huvud taget, vi är oerhört tidigt i processen. Det finns inga kostnadsberäkningar ännu och vi har ett stort arbete framför oss. Vår uppgift är att förse arbetsgrupperna med faktaunderlag.

Känner du något hopp om att rädda garnisonen i Uppsala?
– Jag kommer att göra allt för att förse med fakta. Men sen får vi se vad den här processen innebär men det är många stenar som ska vändas på innan det här är klart.

Många anställda vid försvaret har varit med om nedläggningar tidigare. 

– Jag är luttrad, efter förra svängen, säger bevakningschef Johan Hillerius som jobbar vid garnisonen i 30 år.

Funderar du på ditt yrkesval?
– Ja, de senaste 10 åren har man väl gjort det.

Skulle du kunna tänka dig att jobba någon annanstans?
– Nej, inte inom försvaret. Det finns ju knappt någonting kvar.

Christine Odén
 christine.oden@sr.se
Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista