Rasistiskt hot och våld på skolor

Skolelever utsätts då och då för hot och våld från andra elever med främlingsfientliga åsikter. Och sånt har också inträffat i Uppsala län. Det visar Sveriges Radios enkätundersökning. Här i länet polisanmäls misshandel, men nedsättande uttalanden, som är betydligt vanligare, är svårare att hantera, det tycker flera rektorer och lärare på uppländska skolor som Upplandsnytt talat med.

Jonas Strömbäck är religionslärare på Ekebygymnasiet i Uppsala

- Det har varit skinheads och öppet rasister.

Vad gör du då?

- Det beror på situationen , man kan inte göra på ett sätt. Dels beror det på vilka elever man har i klassen. Har man mycket invandrare, då handlar det ju om att folk inte ska känna sig kränkta. Men min princip är att hellre prata om det, inte lägga locket på för då kan man inte hjälpa någon att tänka ett steg längre. Men det får ju inte bli så att andra elever känner sig kränkta på den lektionen.

På Ekebygymnasiet har man för några år sedan haft en elev med främlingsfientliga sympatier som blev dömd för misshandel. Inger Söderberg är rektor på Ekebygymnasiet.

- Ja, vi hade en väldigt aktiv nationalsocialist. På skolan märkte vi ingenting, men vi fick brev ifrån andra organisationer som hade bifogat bilder där han gick i uniform i demonstration. Sen var det en svår misshandel som han deltog i på fritiden, inte på skolan. Då hamnade han i fängelse och försvann från skolan.

I Sveriges Radios enkätundersökning tillfrågades 1200 skolor i landet om de har blivit utsatta för våld och hot från främlingsfientliga grupperingar. 100 av dem, alltså drygt 8 % svarade ja. När det gäller Uppsala län var det procentuellt hälften så många, alltså 4 % som råkat ut för hot och våld från främlingsfientliga grupperingar. Att dessa grupper tar till våld är någonting som Säpo känner väl till och bevakar i samarbete med lokalpolisen. Karin Lönnheden är chefsanalytiker på Säpo:

- Det finns ett antal personer i Vitmaktmiljön som har visat att de är beredda att använda våld i sina politiska syften. Vår bild är att de skolor där dessa grupper orsakar allra störst problem på, är där det också finns grupper av antifascistiska ungdomar.

 Reporter monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista