ÖSTHAMMAR

Mindre trångt på dagis

Nya moduler vid Logårdens förskola i Östhammar och omflyttningar av femåringarna i Österbybruk. Så ska trängseln på Östhammars kommuns förskolor lösas enligt en ny utredning.

Lennart Owenius, moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östhammars kommun, tycker att förslaget är bra och menar att det inte finns så många alternativ:

- Det är tight, vi har inte så många platser till förfogande, och här finns det nu en plan så att det inte blir några långa köer.

Det är trångt bland barnen på förskolorna i Östhammars kommun, och det är bristen på bra lokaler som är problemet. Hittills så har alla som vill ha förskoleplats fått det i tid, men risken finns att det inte går framöver eftersom det kommer en topp med många barn.

För att lösa det här har kommunen sett över all barnomsorg och kommit med förslag på åtgärder. I tätorten Östhammar, där problemen är störst, föreslår utredningen att man ska ställa upp extra moduler kring Logårdens förskola, som ska byggas om. Förutom barnen från Logården ska då runt femton nya barn få plats där. I Österbybruk kommer man också att göra en omflyttning av femåringarna på förskolorna - som ska samlas i en lokal nära centralskolan, för att göra rum för yngre barn. För det är inga mer permanenta lösningar kommunen är ute efter:

- Om man ser framåt i tiden, så har vi inga växande barnantal, utan att det råkar vara så här just nu, är att det är så många som använder sig av barnomsorgen. Vi ser ju inte att det ökar med barn, utan vi måste lösa det för en liten tid framåt så att säga.

Om förslaget går igenom, kommer barnen flytta in successivt under våren och hösten, och arbetet ska påbörjas så snabbt som möjligt säger Lennart Owenius

- Vi måste se till att de föräldrar som finns får en plats.

Kommunen har också dragit tillbaka det kritiserade beslutet om att skolbarn inte ska få vara hos dagbarnvårdare, eftersom det inte gav någon effekt säger Lennart Owenius.

Reporter klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista