uppsala län

Många har testat sig för hepatit C

Sedan ett par veckor uppmanas alla som fått blod i sjukvården under 60, 70 och 80-talet att testa sig för hepatit C. Enligt landstingets chefsläkare Anders Björklind är det ganska många upplänningar som testat sig.

- Upp till ett hundratal patienter har hittills lämnat prover, men ingen har hittills testat sig positivt, säger han.

Det var först 1989 som vetenskapen upptäckte hepatit C-viruset och några år senare infördes kontroller på allt blod från blodgivare. Det här innebär att det har funnits smittat blod i omlopp i modern tid och det är därför Socialstyrelsen och Landstingen uppmanar alla som fått en blodtransfusion mellan 1965 och 1991 och testa sig.

Hittills är det alltså ett hundratal upplänningar som lämnat ett blodprov för kontroll på sin vårdcentral. Om provet skulle visa sig vara positivt sätter sjukvården in en interferonbehandling som hjälper kroppens eget immunförsvar på traven. 
- När det gäller hepatit C, så är det en relativt lindrigt form av hepatit, i sällsynta fall kan det ge en kronisk leverinflammation och det kan i sin tur ge upphov till cancer i levern, säger Anders Björklind.

På sjukvårdsrådgivningen i Uppsala har man den senaste tiden fått ta emot flera samtal dagligen från folk som har funderingar kring hepatit C. De som legat på sjukhus under den aktuella perioden men inte vet om de fått blod kan kontakta landstingets journalenhet som ska sätta fokus på just hepatit C senare i vår.
- Då kommer de här personernas journaler att granskas, har de fått en blodtransfusion under den här perioden blir de kallade till provtagning.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".