Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Tre av fyra krogar serverade alkohol till unga

Tre av fyra Uppsalakrogar serverade alkohol till ungdomar under 18 år när IOGT-NTO och Ungdomens nykterhetsförbund gjorde stickprovskontroller på 39 krogar i Uppsala.

Helena och Sandra är sexton år och de hade inga problem med att själva få köpa alkohol.

- Vi blev jättechockade. Det såg inte frågande ut eller någonting. Jag trodde mest att det skulle vara de små ställena som ligger lite längre ut från stan som skulle säga, ja. Men att det var de stora, det blev jag förvånad över.

I undersökningen har de flesta av de 39 krogarna fått besök vid ett tillfälle och ungdomarna i tespatrullen, som är mellan 14 och 17 år gamla har haft vuxna med sig, men de har själva beställt och betalat. 29 av de 39 krogarna sa ja, tio sa nej.

De som gjort kontrollerna menar att även om det finns en osäkerhet i att krogarna bara fått ett besök, så ska ungdomar inte få köpa alkohol ens en gång.

En av de krogar som sålde alkohol till en minderårig är den i bottenvåningen på det kommunala Uppsala Konsert- och kongress. Restaurangchefen Janne Karlsson säger att de pratar om sånt här kontinuerligt, men att han nu får ta upp det till diskussion igen

- Vi kommer gå igenom det här, och höra efter med personalen vad de upplever kan ha varit orsaken i det här fallet. Gå igenom en handlingsplan helt enkelt.

Jan Hedwall är kristdemokrat och ordförande i nämnden för serveringstillstånd och lotterier i Uppsala:
- Jag blir besviken och upprörd.

IOGT-NTO kräver att ni tar tag i det här på allvar från kommunens håll, vad säger du om det?
- Kommunen tar det på allvar. Vi kommer på nästa möte diskutera de resultat de har fått fram. Men man ska komma ihåg att IOGT har arbetat på ett sätt som inte vi kan arbeta på, vi kan inte provecera fram ett brott, och sedan fatta ett beslut.

Men är det för svårt att bli av med utskänkningstillståndet som det ser ut idag?
- Både ja och nej. Vad vi skulle behöva här är ett flexiblare instrument, och kunna säga: Här är det restauranger som inte sköter sig. Ni får inte servera sprit under Valborgsmässohelgen, det skulle kännas i kassan, och jag tror inte att de skulle göra om det två gånger, säger Jan Hedwall.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se 

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".