Uppsala

Uppsala Air vill flyga 06-24

Försvarsmakten och Uppsala Air presenterade på tisdagen sin ansökan om civilflygplats på Ärna flygfält i norra Uppsala. Nu är det upp till Länsstyrelsens miljödelegation att bedöma hur natur och de boende i området skulle påverkas om civilflygplatsen skulle bli verklighet.

- De flesta flygningar ligger mellan 07 och 11 på dagen, sen ligger ett stort parti flygningar mellan 17 till 20. Flygplatsen söker öppettider från 06 till 24, det handlar om att hålla en högre servicenivå till försenade flygplan etcetera, säger Mattias Sjölund, VD på Uppsala Air.

Om civilflygplatsen blir verklighet så kommer antalet starter och landningar från Ärna på lång sikt att öka till, som mest, 15 000 om året. Ansökan innehåller även uppskattningar kring buller och utsläpp.

Länsstyrelsen kan tidigast komma med ett beslut runt årsskiftet, men först efter att allmänheten och andra fått komma med synpunkter. Och en civilflygplats på Ärna flygfält kritiseras hårt av Miljöpartiets kommunalråd i Uppsala, Niclas Malmberg:

- Uppsala Air fortsätter att räkna medelvärden vad gäller buller istället för att titta på det som faktiskt är intressant, vilka toppar man har. Man skulle kunna jämföra med en person som när han ska välja kläder konstaterar att medeltemperaturen är 10 grader och väljer kläder efter det. Man störs inte av medelvärden, man störs av hur det bullrar när det bullrar som mest, säger Miljöpartiets kommunalråd i Uppsala, Niclas Malmberg.

Och Nicklas Malmberg får medhåll av flera boende i området. En av dem är Eva Ringmar Cederberg, som bor i Börje:

- Jag tror att man förstör stora delar av Uppsala, särskilt områden runt Gamla Uppsala och Gamla Uppsala högar. Det kommer att bli förstört, säger Eva Ringmar Cederberg.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".