Säl

Tillåten sälfälla ger resultat

Det kustnära fisket har under många år dragits med problem när det gäller sälar som vittjar och förstör redskapen. Men nu har en ny sälfälla, som kan vara en lösning på problemet, tillåtits. Christer Lundin har uppfunnit sälfällan.

- Det finns en öppning här där bara fisken kan passera. Vi har satt en stopp för sälen så att säga. När sälen försöker ta sig in och angripa fisk i det här fiskeutrymmet då löser den ut ett giller som gör att ingången bakom sälen stänger igenom och då blir den kvar i ett separat utrymme, förklarar han.

Det är endast ett fåtal sälar som står för skadegörelsen. Det konstaterade Fiskeriverket efter fältstudier som genomfördes under förra året.

Den 17 april sa Naturvårdsverket och Jordbruksverket ja till att yrkesfiskare får placera ut så kallade sälfällor. Och under förra året provades dessa i bland annat i Harmånger-trakten med gott resultat, berättar Christer Lundin.

- De försöken föll väldigt väl ut. Vi såg i ett tidigt skede när vi fick bort de här specialisterna som var i redskapet  att fångsten ökade direkt och vi fick mindre skadad fisk också, säger han.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".